Corona UPDATE

Het nieuwe waterpolo seizoen is begonnen! Dat is goed nieuws! Ondanks alle problemen zijn we toch gestart met de competitie. Wél met maatregelen en aanpassingen. Welke dit zijn kun je hieronder lezen.

Lees deze aub goed door zodat je weet wat er ook van jou wordt verwacht rondom de wedstrijden!

Wil je een samenvatting, klik dan HIER voor een uitstekende PDF in A4 formaat.

Algemeen
Dit protocol is opgesteld om de kans van besmetting met het Covid-19 virus tijdens oefen-, beker en competitie waterpolowedstrijden te minimaliseren. In hoofdlijnen staat in dit protocol dat wij, zolang wij niet in het water liggen, de gangbare Coronaregels strikt dienen op te volgen. In het bijzonder de 1,5 meter afstandsrichtlijn.

Wedstrijden
Gezien de laatste maatregelen verkondigd door de overheid kan er helaas geen publiek aanwezig zijn bij de wedstrijden. Na overleg met de KNZB m.b.t. de privacywetgeving is besloten de wedstrijd via een livestream uit te zenden. Zodoende kan het publiek in onze kantine op de daar aanwezige schermen, of uiteraard op een andere locatie, de wedstrijden volgen. Wij benadrukken met klem dat er geen close-up beelden of spelers op de kant in beeld worden gebracht. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar onze wedstrijdcoördinator.

Jeugd
Hoewel de afstandsregels niet van toepassing zijn voor spelers voor jeugd onder de 18 jaar, raden wij aan deze regels toch zoveel mogelijk toe te passen. Het kan immers geen kwaad extra op te letten.

Trainers en coaches
Ook voor trainer/coaches geldt ten alle tijden de 1,5 meter norm. De zitplaats voor de trainer/coach bevindt zich op de achterlijn naast het speelveld. De coach blijft zitten op het moment dat zijn team in verdediging is. Bij een aanval mag de coach staan maar altijd buiten het zes-meter gebied waarin de scheidsrechter actief is. Daarnaast speelt de trainer/coach een belangrijke rol bij het uitvoeren van de regels door zijn/haar team. De trainer/coach en spelers op de kant onthouden zich van luid stemgeluid en gejuich. De wedstrijdcoördinator behoudt het recht de wedstrijd te staken indien de covid-19 regels worden overtreden.

Wedstrijd
De volgende 20 regels hebben we opgesteld. Houd je hier aan! Enkel op deze manier kunnen we nu waterpolo wedstrijden organiseren.

 1. We verzamelen buiten het zwembad op 1,5 meter afstand van elkaar, 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd.
 2. De wedstrijdcoördinator ontvangt het bezoekende team en doorloopt het protocol en looproutes met coach en aanvoerder van het team.
 3. Op aangeven van de wedstrijdcoördinator betreden de teams het gebouw, waarbij iedereen zijn handen in de hal dient te ontsmetten.
 4. Chauffeurs en supporters kunnen plaatsnemen in de kantine. Spelers en kader kunnen de kleedruimtes betreden.
 5. Om de doorstroming in de kleedruimtes te bespoedigen kom je met badkleding naar de wedstrijd.
 6. Kleding dient in tassen mee genomen te worden de zwemzaal in en in het daarvoor bestemde gebied te worden neergezet. (zie plattegrond).
 7. De teams betreden hun gedeelte van het doelgroepen bad waar begonnen kan worden met team bespreking en warming-up. (Bij een eerste wedstrijd zal het thuis team direct de zwemzaal ingaan t.b.v. opbouw zwembad)
 8. Het is NIET de bedoeling dat het water van het doelgroepen zwembad (ondiep water of vloer) wordt betreden!
 9. Wanneer het wedstrijdbad gereed is, (spelers voorgaande wedstrijd hebben zwemzaal verlaten of bad is opgebouwd) worden de teams van het warming-up gebied geroepen door een w-offical.
 10. Het gastteam verlaat als eerste het warming-up gebied en loopt (met 1,5 meter afstand) naar hun speelhelft.
 11. Tenzij scheidsrechter in het warming-up gebied nagel en kaart controle heeft uitgevoerd, wachten de teams achter het doel (op 1,5 m. afstand) op de scheidsrechter.
 12. Hierna kunnen de spelers hun warming-up uitvoeren in het zwemwater.
 13. Bij aanvang wedstrijd nemen wisselspelers en coach(es) plaats op de banken die achter het doel zijn geplaatst. Hier zitten wij op 1,5 meter afstand van elkaar.
 14. Alleen tijdens een aanval mag 1 coach staan en maximaal tot de 5 meter lijn lopen. Dit ter bescherming van de scheidsrechters.
 15. Zodra een speler in het water ligt, zijn er geen restricties m.b.t. afstand en kontakt.
 16. Tijdens het wisselen van spelers wordt de 1,5 meter gerespecteerd.
 17. Tijdens het wisselen van speelhelft loopt de uitploeg via de raamkant en thuisploeg via de kleedkamer kant naar de andere helft. Wederom houden we hier de 1,5 meter afstand van elkaar en scheidsrechters aan.
 18. Bij einde wedstrijd verlaat als eerste het gastteam het zwembad. Heel kort (±20 sec.) afspoelen onder de douche, zonder gebruik van zeep of shampoo is toegestaan.
 19. Hierna verlaat het thuis team de zwemzaal zo snel mogelijk. De volgende wedstrijd kan immers beginnen wanneer alle spelers de zwemzaal hebben verlaten.
 20. Na het omkleden verlaten wij zo snel mogelijk de kleedruimtes en wachten in de kantine of buiten op de andere spelers. We wachten niet binnen bij de receptie of kleedruimte!

Tot slot
Blijf thuis, als je corona gerelateerde klachten hebt, of als iemand in jouw huishouden corona heeft of zich heeft laten testen en nog geen uitslag heeft ontvangen. Indien 2 of meer spelers (woonachtig op verschillende adressen) van een team zijn besmet met corona, wordt het team in quarantaine geplaatst en zal er geen wedstrijd worden gespeeld.

Geldende (nieuwe) RIVM regels zijn leidend boven de regels van dit protocol. Zo ook de aanwijzingen van het aanwezige personeel van de accommodatie, Corona coördinator en wedstrijd coördinator.

Dit protocol is samengesteld zodat wij van onze waterpolosport kunnen blijven genieten. Wij rekenen op uw begrip en medewerking.

Organisatie
Coronacoördinator: Henk Schreuder
Wedstrijdcoördinator: Vrijwilligerspool
Waterpolo commissie: Bas van Wiggen & Vincent Chaigneau